• Δευτέρα, 06 Απριλίου 2020

  Εξ αποστάσεως εκπαίδευση στα νηπιαγωγεία ;!

  Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη χώρα λόγω της εξάπλωσης της επιδημίας όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα έκλεισαν και η ζωή μας κλήθηκε να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες. Τα περισσότερα σχολεία έχουν πια μπει στη διαδικασία να προσφέρουν εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Η αλήθεια είναι πως από τις εγκυκλίους του υπουργείου παιδείας για αυτή τη διαδικασία απουσιάζει το κομμάτι της πρωτοβάθμιας που αφορά τη προσχολική αγωγή. Παρ’ όλα αυτά υπάρχει μεγάλη συζήτηση για το αν τα παιδιά στη προσχολική αγωγή μπορούν να ενταχθούν σε μια τάξη e-class. Κάποια ιδιωτικά σχολεία το κάνουν πολύ οργανωμένα εφαρμόζωντάς το και στην προσχολική αγωγή.

  Ωστόσο για να κατανοήσουμε το όλο πλαίσιο είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε 2 βασικές παραμέτρους.

  Εξ αποστάσεως εκπαίδευση στα νηπιαγωγεία ;!

 • WeMe’s kindergarteners

  Έχοντας γιορτάσει τις 100 μέρες σχολείου, κι έχοντας πια πετύχει μερικούς από τους στόχους που είχαμε θέσει στην αρχή της χρονιάς για την ομάδα των νηπίων, θα θέλαμε να μοιραστούμε μερικές σκέψεις όσον αφορά τον τρόπο που τα παιδιά συμμετέχουν στη μάθηση.

  Σε μία βόλτα μας στη γειτονιά, τα παιδιά εντόπισαν και φωτογράφησαν γράμματα ή εικόνες που τους θύμισαν γράμματα. Εκτυπώσαμε έτσι, το αλφαβητάρι της τάξης μας.Τα παιδιά χρησιμοποιούν το αλφαβητάρι μας καθημερινά, για να αντιγράψουν γράμματα, να σχηματίσουν λέξεις, με μολύβι, μαρκαδόρο, τουβλάκια ή όποιο υλικό τραβήξει το ενδιαφέρον τους.

  WeMe’s kindergartens

 • Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2019

  Πόση φιλοσοφία χωράει στην προσχολική εκπαίδευση ;

  Η φιλοσοφία για παιδιά αφορά ένα παιδαγωγικό κίνημα που άρχισε στην Αμερική περίπου στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Στη συνέχεια, αυτό με διάφορες πειραματισμούς διαδόθηκε και στην Ευρώπη. Ο πρωτοπόρος του κινήματος του Lipman με τις «ερευνητικές κοινότητες» που εισήγαγε, ανταποκρίνεται στην πεποίθηση του Piaget ότι τα παιδιά είναι αδύνατο να διδάσκονται φιλοσοφία πριν από την ηλικία των 12 ετών.

  Πόση φιλοσοφία χωράει στη προσχολική εκπαίδευση;

 • Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2019

  Πώς μπορεί μια σχολική γιορτή να ενισχύσει την κοινωνική αλληλεπίδραση ;

  Φέτος, η οργάνωση της χριστουγεννιάτικης γιορτής των μικρών προνηπίων, είχε μία πρόκληση:Πώς θα φέρναμε κοντά μία έτοιμη ομάδα παιδιών και γονέων που γνωρίζονται από πέρσι, με μία ομάδα ίδιας ηλικίας, ολοκαίνουργια στο σχολείο;

  Πώς μπορεί μια σχολική γιορτή να ενισχύσει την κοινωνική αλληλεπίδραση ;

 • Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου 2019

  Παιδιά Σούπερ Ήρωες

  Και την ώρα που ο κακός ξαναχτυπά…. Νταντά νταντάαααα… Ο Σούπερ Ήρωας εμφανίζεται με το αστρικό του δίχτυ και του λέει: «Ως εδώ ήταν τα κόλπα σου! Ετοιμάσου να μετανιώσεις για όσα έκανες! Εγώ θα προστατεύσω την πόλη μου».
  Πολλές φορές έχουμε αναρωτηθεί, πότε τα παιδιά μας θα μπορούν να κρίνουν τι είναι σωστό και τι λάθος, πότε να διαλέγουν κάτι και πότε όχι, καθώς και πώς εμείς οι ίδιοι θα τους δείξουμε τρόπους για να μπορούν να λύνουν τα καθημερινά τους προβλήματα, χωρίς να χρειάζεται η παρέμβαση ενός ενήλικα. Κοινώς, αναρωτιόμαστε πώς να ενισχύσουμε τα κατάλληλα εκείνα στοιχεία στην προσωπικότητα των παιδιών μας που θα τα κάνουν να δρουν σαν Σούπερ Ήρωες με αρκετά καλές λύσεις την στιγμή που τις χρειάζονται.

  Παιδιά Σούπερ Ήρωες

 • Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2019

  Littlespoons Newsletter

  Αγαπητοί γονείς
  Σας καλωσορίζουμε στο πρόγραμμα παιδικής διατροφής littlespoons που δημιουργήθηκε και υλοποιείται από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία ΜΑΘΑΙΝΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗ. Το σχολείο του παιδιού σας, έχοντας ενταχθεί - και μάλιστα από τους πρώτους - στο πρόγραμμά αυτό, ανήκει σε ένα υψηλού κύρους δίκτυο φορέων που παρέχουν γεύματα υψηλών προδιαγραφών.

 • Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2018 Δευτέρα, 02 Οκτωβρίου 2023

  Η μαγεία των Χριστουγέννων

  Και ενώ τα δέντρα έχουν στολιστεί και οι λίστες των δώρων έχουν αρχίσει να στέλνονται στο χωριό του Αϊ - Βασίλη, είναι σημαντικό να σταθούμε και να σκεφτούμε, πώς θα περάσουμε την πραγματική μαγεία των Χριστουγέννων σταl παιδιά μας. Τα δώρα και οι βόλτες είναι το ένα κομμάτι των γιορτών. Σκεφτήκατε, όμως, ποτέ ότι οι γιορτές αυτές μπορεί να είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να περάσετε σημαντικά μηνύματα στα παιδιά σας; Ο τρόπος που θα αλληλεπιδράσετε και θα μιλήσετε με τα παιδιά σας κατά την περίοδο των χριστουγεννιάτικων γιορτών, μπορεί να τις κάνει ιδιαίτερα ξεχωριστές και να τους περάσει σημαντικά μηνύματα.

  Η μαγεία των Χριστουγέννων

 • Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2018

  Άμπρα Κατάμπρα.... Η σημασία του συμβολικού - φαντασιακού παιχνιδιού στην ανάπτυξη των παιδιών

  Τα τελευταία χρόνια μεγάλη έμφαση έχει δοθεί στην δημιουργία παιχνιδιών που προωθούν τη μάθηση και την ανάπτυξη των γνωστικών ικανοτήτων των παιδιών. Πολλές εταιρίες παράγουν πλέον πληθώρα παιχνιδιών για μάθηση και διασκέδαση, ενώ πολλά από αυτά είναι πραγματικά πολύ αξιόλογα. Παραβλέψαμε όμως, τη σημασία της φαντασίας στον κόσμο του παιδικού παιχνιδιού και εστιάσαμε στη διδασκαλία των δεξιοτήτων που θα έπρεπε, ίσως, να είχαν ανατεθεί αργότερα στην ανάπτυξή τους. Και στην πραγματικότητα είναι το φαντασιακό - συμβολικό παιχνίδι που βοηθά το παιδί να μάθει μια πληθώρα νέων δεξιοτήτων και να τις επεξεργαστεί, έτσι ώστε να τις γενικεύσει και να διαμορφώσει την προσωπικότητά του αργότερα.

  Άμπρα Κατάμπρα.... Η σημασία του συμβολικού - φαντασιακού παιχνιδιού στην ανάπτυξη των παιδιών

 • Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2018

  Παιχνίδι διαφορετικών ηλικιακών ομάδων

  Πολύ συχνά ζητάμε από τα παιδιά να συνεργαστούν και να σκέφτονται συλλογικά μέσα στην τάξη. Το παιχνίδι είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποκτήσουν τα παιδιά νέες γνώσεις αλλά και να κατανοήσουν καλύτερα τις προγενέστερες. Η αυλή είναι πάντα ο αγαπημένος χώρος για παιχνίδι και έτσι αποφασίσαμε η δράση να γίνει έξω και να μην περιλαμβάνει μόνο παιδιά της ομάδας μας αλλά και κάποια μικρότερα.

  Παιχνίδι διαφορετικών ηλικιακών ομάδων

 • Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2018

  "Πώς πλαισιώνουμε μια θεματική με σεβασμό στο παιδί;"

  Στην ομάδα των προ-προνηπίων δεν υπάρχουν δραστηριότητες απομνημόνευσης, προγραφής ή προανάγνωσης. Τα παιδιά βυθίζονται στην ανακάλυψη πληροφοριών μέσω όλων των αισθήσεων τους και από πολλές οπτικές γωνίες - επιστημονικά, καλλιτεχνικά, μουσικά, αφηγηματικά κ.λπ. Στον πυρήνα της δραστηριότητάς μας βρίσκεται η ερώτηση, η απορία.

  "Πώς πλαισιώνουμε μια θεματική με σεβασμό στο παιδί;"

 • Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2018

  Πρώτες μέρες στο σχολείο του δάσους (τα σχόλια τους)

  Οι πρώτες μέρες έχουν ξεκινήσει...τα παιδιά είναι ενθουσιασμένα και η εξοικείωση τους με την φύση συνεχίζεται μέσα από δραστηριότητες και ελεύθερο παιχνίδι!

 • Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου 2018

  Ας μιλήσουμε πως νιώθουμε

  Τα συναισθήματα είναι ένα πολύπλοκο και δύσκολο στην κατανόηση και έκφραση κομμάτι της προσωπικής ανάπτυξης κάθε ατόμου. Και αυτό διότι ο τρόπος με τον οποίο κάθε άτομο βιώνει και εκφράζει τα συναισθήματά του είναι υποκειμενικός,καθώς είναι έννοιες και όχι κάτι απτό και εύκολα διακριτό.

 • Τρίτη, 16 Οκτωβρίου 2018

  Υλικά και τεχνικές στα εικαστικά

  Κάτι που μας χαρακτηρίζει σαν σχολείο είναι η αγάπη μας στις τέχνες και η ελεύθερη έκφραση μέσω αυτών. Ο χώρος μας είναι γεμάτος με δημιουργίες των παιδιών και συνέχεια βρίσκουμε ευκαιρία να ενσωματώνουμε στο πρόγραμμα τους τις εικαστικές τέχνες αφού τα παιδιά το ζητούν και  το απολαμβάνουν. 

 • Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2018

  Πυροσβέστες εν δράσει (πείραμα φυσικής& παιχνίδι ρόλων)

  Οι Φυσικές Επιστήμες στην προσχολική ηλικία αποτελούν ένα βασικό και ευχάριστο τρόπο εξερεύνησης και κατανόησης του περιβάλλοντος. Η γνωστική ανάπτυξη του παιδιού ενισχύεται μέσα από την απόκτηση εμπειριών και ερωτήσεων. Μέσα από τις συγκεκριμένες δραστηριότητες η ομάδα των παιδιών καλλιεργεί δεξιότητες σκέψης καθώς και εννοιολογική κατανόηση.

   

 • Δευτέρα, 08 Οκτωβρίου 2018

  WeMe FOREST

  Η εκπαiδευση στο δάσος είναι μια μέθοδος μάθησης που πραγματοποιείται σε εξωτερικό φυσικό τοπίο, όπου τα παιδιά και οι δάσκαλοι εμπνέονται από την φύση και μαθαίνουν μέσα από βιωματικές εμπειρίες και προβλήματα που καλούνται να επιλύσουν. 

Εγγραφείτε στο Newsletter

Copyright © 2018 WEME Constructs. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.