Skip to main content

Η μαγεία των Χριστουγέννων

20 Δεκεμβρίου 2018

Και ενώ τα δέντρα έχουν στολιστεί και οι λίστες των δώρων έχουν αρχίσει να στέλνονται στο χωριό του Αϊ - Βασίλη, είναι σημαντικό να σταθούμε και να σκεφτούμε, πώς θα περάσουμε την πραγματική μαγεία των Χριστουγέννων σταl παιδιά μας. Τα δώρα και οι βόλτες είναι το ένα κομμάτι των γιορτών. Σκεφτήκατε, όμως, ποτέ ότι οι γιορτές αυτές μπορεί να είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να περάσετε σημαντικά μηνύματα στα παιδιά σας; Ο τρόπος που θα αλληλεπιδράσετε και θα μιλήσετε με τα παιδιά σας κατά την περίοδο των χριστουγεννιάτικων γιορτών, μπορεί να τις κάνει ιδιαίτερα ξεχωριστές και να τους περάσει σημαντικά μηνύματα.

Εκμεταλλευτείτε, λοιπόν, τις γιορτές για να εφοδιάσετε τα παιδιά σας με αρετές όπως η ευγνωμοσύνη και η γενναιοδωρία. Συνήθως, κατά τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων γιορτών, τα παιδιά βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής, ενώ είναι και οι βασικοί δέκτες των δραστηριοτήτων και των δώρων. Αυτή είναι και η ευκαιρία, αντί για ένα μήνυμα εγωισμού και απληστίας, να μεταδώσετε μηνύματα ενδιαφέροντος, προσφοράς, και μοιράσματος. Ιδιαίτερα στα μικρότερα παιδιά που αναπτυξιακά διέρχονται από μια φυσιολογική φάση εγωκεντρισμού και προσπαθούν να κάνουν τους ενήλικες να καλύπτουν τις ανάγκες τους.

Υπάρχουν εύκολοι τρόποι για να τονίσετε τη σημασία της γενναιοδωρίας ως βασικό μήνυμα των Χριστουγέννων:

Βοηθήστε τα παιδιά σας να μάθουν να νιώθουν ευγνωμοσύνη: κατονομάστε μαζί με τα παιδιά όλα τα σημαντικά πράγματα που έχετε γενικά ή που απολαύσατε κατά τη διάρκεια της χρονιάς που φεύγει (ανάλογα με την ηλικία των παιδιών - η έννοια του χρόνου είναι κατανοητή για τα μεγαλύτερα παιδιά). Βρείτε την ευκαιρία να ευχαριστήσετε για όλα τα πολύτιμα πράγματα της ζωής σας, όπως είναι το φαγητό, το νερό, το σπίτι, τα παιχνίδια, το σχολείο, οι φίλοι, η οικογένεια, η υγεία.

Εξηγήστε στα παιδιά ότι όλα αυτά τα αγαθά δεν είναι δεδομένα και μιλήστε τους για παραδείγματα παιδιών που μπορεί να μην τα έχουν. Χωρίς να δημιουργήσετε υπερβολικές εικόνες μιλήστε τους για όσους έχουν ανάγκη την βοήθειά μας, ειδικά σε τέτοιες μέρες, μιας και είναι σημαντικό να γνωρίζουν τι συμβαίνει στην πραγματικότητα.
Δείξτε με τη δική σας συμπεριφορά το παράδειγμα της ευγένειας με πράξεις όπως: με τον τρόπο που θα μιλήσετε σε κάποιον πωλητή όταν πάτε για χριστουγεννιάτικες αγορές, λέγοντας “ευχαριστώ” όταν σας κάνουν ένα δώρο, δίνοντας προτεραιότητα στην τράπεζα σε ένα άτομο με κινητικές δυσκολίες. Όταν το παιδί σας επιδείξει μια τέτοια συμπεριφορά, επαινέστε το. 
Ενθαρρύνετε τα παιδιά να συμμετέχουν σε διαδικασίες προσφοράς: διαλέξτε μαζί δώρα για αγαπημένα σας πρόσωπα, προετοιμάστε μαζί γλυκά για να κεράσετε τους καλεσμένους σας ή ακόμη επιλέξτε να υποστηρίξετε μια φιλανθρωπική δράση. Με αυτό τον τρόπο, τα παιδιά μαθαίνουν ότι είναι εξίσου μεγάλη η χαρά του να δίνεις, εκτός από το να παίρνεις. Επίσης, έτσι αυξάνεται το αίσθημα υπερηφάνειας των παιδιών για το πόσο “χρήσιμα” μπορούν να φανούν τα ίδια, παρά το νεαρό της ηλικίας τους.
Μιλήστε στα παιδιά για τα έθιμα των Χριστουγέννων ανάλογα με τις παραδόσεις της δικής σας οικογένειας αλλά και των άλλων ανθρώπων ανά τον κόσμο μιας και με αυτό τον τρόπο θα σας δοθεί η ευκαιρία να αναφερθείτε στη διαφορετικότητα και την αποδοχή του διαφορετικού.
Συμπεριλάβετε τα παιδιά σε γιορτινές διαδικασίες μοιράσματος: απολαύστε μαζί χριστουγεννιάτικες λιχουδιές, φάτε όλοι μαζί στο οικογενειακό τραπέζι, ανταλλάξτε μικρά δωράκια, δείτε όλοι μαζί μια ωραία ταινία σε ζεστό περιβάλλον και φυσικά μη ξεχάσετε να παίξετε με την καρδιά σας!

Ευχές για τα πιο μαγικά Χριστούγεννα!
Μαριλού Κούντρια
Ψυχολόγος - Παιγνιοθεραπεύτρια

Εγγραφείτε στο Newsletter

Copyright © 2018-2023 WEME Constructs. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.