Επιστροφή στο σχολείο

Πέμπτη, 30 Αυγούστου 2018

Επιστροφή στο σχολείο

Ο καιρός αρχίζει να αλλάζει, τα μαγιό δίνουν τη θέση τους στις ζακέτες και τα κλειστά παπούτσια, ο αέρας φέρνει μυρωδιές βρεγμένου χώματος και ήχοι ξερών φύλλων ακούγονται στα βήματά μας, ενώ τα δέντρα παίρνουν όλες τις αποχρώσεις του κίτρινου, του πορτοκαλί και του κόκκινου κάνοντας το τοπίο γύρω μας μοναδικό.

Ταυτόχρονα, αλλαγές γίνονται και στην καθημερινότητά μας, οι διακοπές δίνουν τη σκυτάλη στο καθημερινό πρόγραμμα και σιγά σιγά όλοι μέσα στην οικογένεια ξαναβρίσκουν τους συνηθισμένους τους ρυθμούς, με τους γονείς να επιστρέφουν στις δουλειές τους και τα παιδιά να προβάρουν καινούριες τσάντες και παγουρίνο για το σχολείο. Η περίοδος αυτή είναι μεταβατική και πρέπει να δοθεί η απαραίτητη στήριξη και o χρόνος προκειμένου όλοι να προσαρμοστούν στις νέες δραστηριότητες, τα ωράρια και τις απαιτήσεις.

handsΤο κλειδί για την ομαλή μετάβαση είναι η επικοινωνία και η σύνδεση τόσο μεταξύ γονέα - παιδιού, όσο και μεταξύ γονέα - σχολείου. Μιλήστε με τους παιδαγωγούς του σχολείου σχετικά με τα ενδιαφέροντα και τις ικανότητες του παιδιού σας και μη διστάσετε να αναφέρετε δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζει το παρόν διάστημα (π.χ. αλλεργίες, φοβίες, δυσκολίες ύπνου). Μοιραστείτε τις προσωπικές σας ανησυχίες και τα άγχη σας αναφορικά με τον αποχωρισμό και όσα σας δυσκολεύουν καθώς χτίζοντας μια σχέση εμπιστοσύνης και ακούγοντας την έμπειρη γνώμη τους θα το μεταδώσετε και στο παιδί σας.

Πριν την έναρξη του σχολείου δημιουργήστε ή βοηθήστε το παιδί να επανενταχτεί στις ρουτίνες ύπνου και φαγητού, αντικαταστήστε τις ώρες σε οθόνες με ανάγνωση βιβλίων, ζωγραφική και παιχνίδι, μιας και αυτό θα βοηθήσει το παιδί στο να ενταχθεί ευκολότερα στο πρόγραμμα της ομάδας μέσα στη σχολική καθημερινότητα. Μιλήστε στο παιδί σας για το σχολείο, όλα όσα θα κάνει μέσα στη μέρα του στο σχολικό περιβάλλον καθώς και τις δραστηριότητες που θα κάνετε μαζί στον κοινό σας ελεύθερο χρόνο, έτσι ώστε το παιδί νοερά να προετοιμάζεται. Πηγαίνετε μαζί του να αγοράσετε τα απαραίτητα σχολικά είδη (π.χ. τσάντα, παγουρίνο), δείχνοντάς του πόσο σπουδαίο και ξεχωριστό είναι να προετοιμάζεσαι για τη νέα σχολική χρονιά. Δημιουργήστε μαζί του ένα χώρο μέσα στο σπίτι όπου το παιδί θα αφήνει τα πράγματα του σχολείου και θα είναι υπεύθυνο για αυτά, καλλιεργώντας του, έτσι, το αίσθημα υπευθυνότητας αλλά και την ικανότητά του να αυξάνει σταδιακά την αυτονομία του.

Μην ανησυχήσετε αν οι πρώτες βδομάδες είναι δύσκολες και με περισσότερες εντάσεις. Ειδικότερα, τα παιδιά που πηγαίνουν για πρώτη φορά σχολείο μπορεί να βιώνουν άγχος αποχωρισμού ή να είναι ιδιαίτερα ντροπαλά στην προσαρμογή τους στο νέο περιβάλλον, αλλά οι παιδαγωγοί είναι εκπαιδευμένοι στο να τα βοηθήσουν να ενταχθούν στην ομάδα και να νιώσουν άνετα και ήρεμα στο χώρο. Ακόμη και αν το παιδί κλαίει όταν το αφήνετε στο σχολείο ή στο σχολικό λεωφορείο, προσπαθήστε να παραμείνετε ήρεμοι και απλά επιβεβαιώστε ότι το αγαπάτε και θα ξαναβρεθείτε μετά από λίγες ώρες. Αποφύγετε τις διαπραγματεύσεις και προσπαθήστε να πείτε την αλήθεια για το τι θα κάνετε όσο το παιδί βρίσκεται στο σχολείο καθώς έτσι το παιδί θα εμπιστευτεί τόσο εσάς όσο και το νέο πλαίσιο. Αν έχετε κάποιο προβληματισμό για την προσαρμογή του παιδιού στο σχολείο, συζητήστε το με τους παιδαγωγούς όταν το παιδί δεν είναι παρόν ή μέσω email.

Ενισχύστε το παιδί σας να μιλήσει και να συνδεθεί με τους συμμαθητές και τους παιδαγωγούς του. Δείξτε του ότι μπορεί να τα καταφέρει και να διαχειριστεί κάποιες καταστάσεις μόνο του. Πιστεύοντας στις ικανότητες του παιδιού σας, θα μεγαλώσετε ένα παιδί με αυτοπεποίθηση και ικανότητα να μοιράζεται μαζί σας τόσο τα επιτεύγματά του όσο και τις δυσκολίες του.

Τα παιδιά μπορούν να μας εκπλήξουν στο πόσα πολλά μπορούν να καταφέρουν αρκεί να τους δώσουμε το χώρο και την ενθάρρυνση που χρειάζονται!

Εύχομαι μια δημιουργική και γεμάτη διάθεση για εξερευνήσεις και παιχνίδια σχολική χρονιά!

Μαριλού Κούντρια
Ψυχολόγος - Παιγνιοθεραπεύτρια

Εγγραφείτε στο Newsletter

Copyright © 2018 WEME Constructs. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.