Το Καλοκαίρι είναι εδώ...

Κυριακή, 12 Αυγούστου 2018

Το Καλοκαίρι είναι εδώ...

Διαφορετικοί ρυθμοί, μαγιό και πετσέτες στα πάνω πάνω ράφια, ποτήρια μισογεμάτα με λεμονάδες, όλα μαρτυρούν πως το καλοκαίρι έχει έρθει. Είναι η στιγμή για όλους στην οικογένεια να κάνουν μια μικρή ανάπαυλα και να απολαύσουν την μαγεία αυτής της ζεστής αλλά ταυτόχρονα ξέγνοιαστης εποχής του χρόνου.

Φέτος το καλοκαίρι λοιπόν, σας προτρέπω να επενδύσετε στη φαντασία των παιδιών σας... Για τα μικρά παιδιά όλα είναι πιθανά, τα ζώα μπορούν να μιλούν, τα αντικείμενα μπορεί να έχουν δική τους ζωή ή πράγματα να υπάρχουν που για κανέναν δεν είναι ορατά. Καθώς μεγαλώνουμε, όλα αυτά αλλάζουν, μιας και η αντίληψη γίνεται αμετάβλητη και ο ρεαλισμός υπερτερεί της φαντασίας. Αν και η σταδιακή εκμάθηση των ευθυνών και των υποχρεώσεων είναι απαραίτητη για όλα τα παιδιά, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να περιορίσουμε τον φαντασιακό τους κόσμο, εισάγοντάς τους πρόωρα στους περιορισμούς της ενήλικης ζωής.
Η φαντασία “μεγαλώνει” όταν της κάνουμε χώρο να εκφραστεί ελεύθερα. Αφήστε τα παιδιά να παίξουν μόνα τους, χωρίς δομημένα παιχνίδια, όσο γίνεται κοντά στη φύση και με υλικά που θα χρησιμοποιήσουν τα ίδια, χωρίς την έννοια για το αν θα λερωθούν ή αν θα χαλάσει κάτι (που δεν έχει ιδιαίτερη αξία).
Χρησιμοποιείστε τα βιβλία δημιουργικά και όχι ως καθαρά παιδαγωγικό μέσο, μιας και το καλοκαίρι είναι ταυτόσημο του ελεύθερου χρόνου, χωρίς μαθήματα και σχολείο. Διαβάστε παραμύθια και μετά προσπαθήστε να χωριστείτε σε ρόλους εμπνευσμένοι από αυτά ή κάντε μια δική σας εικονογράφηση (π.χ. πώς μοιάζει η Κοκκινοσκουφίτσα για εσένα), ή προσπαθήστε να μαγειρέψετε αυτό που μαγείρευαν οι ίδιοι (π.χ. τηγανίτες από την Χρυσομαλλούσα, ένας τρόπος να εισάγουμε και νέα φαγητά σε παιδιά που δυσκολεύονται). Ανάλογα με τις εμπειρίες του καλοκαιριού προσπαθήστε να δημιουργήσετε το δικό σας παραμύθι, με ήρωες που θα έχουν τη δική σας προσωπικότητα. Προτρέψτε τα παιδιά να φτιάξουν μια δική τους ιστορία και εσείς πάρτε το ρόλο του “παρουσιαστή”, κάνοντας ερωτήσεις ώστε να σκεφτούν εκείνα τη συνέχεια της ιστορίας.

Ακόμη ένα βασικό στοιχείο, που ενισχύει την έκφραση και τη φαντασία, είναι ο ελεύθερος χώρος, τα ανοιχτά πάρκα, οι παραλίες και οι βόλτες στα βουνά. Ακόμη και αν οι υποχρεώσεις σας κρατήσουν στην Αθήνα, προτιμήστε εξορμήσεις στη φύση καθώς και στιγμές που θα μετατρέψετε το σπίτι σας σε κάτι πιο δημιουργικό με μικρές εκπλήξεις, όπως πικ νικ στη βεράντα, μπουγέλο (εκτός σπιτιού ή στο μπάνιο), ταινίες στο μπαλκόνι, πάνω στις ψάθες της θάλασσας με μαξιλάρια.
Τα παιδιά, επίσης, λατρεύουν να φτιάχνουν “φωλιές”. Αυτό εξηγείται από την αίσθηση του ασφαλούς προσωπικού χώρου που τα μεταφέρει στην αρχική αίσθηση της πρωταρχικής ασφάλειας μέσα στη μήτρα της μητέρας τους κατά τη διάρκεια της κύησης. Οι “φωλιές” μπορούν να δημιουργηθούν παντού, μέσα και έξω από το σπίτι, με ότι υλικά είναι διαθέσιμα, και στηρίζονται στη σπουδαιότητα των αισθητηριακών ερεθισμάτων μέσα από τις υφές και τις εναλλαγές τους φωτός και του ήχου. Η φαντασία των παιδιών ξεδιπλώνεται μιας και μπορούν να αλλάζουν τη “φωλιά” τους σε ότι εκείνα επιθυμούν και εξοπλίζοντάς τους με φακούς και φούσκες νερού μπορούν να περάσουν ατελείωτες ώρες παιχνιδιού μέσα σε αυτές.
Όλοι λένε πλέον ότι τα παιδιά μεγαλώνουν γρήγορα. Για εμένα τα παιδιά συνεχίζουν να μεγαλώνουν με τους ίδιους ρυθμούς, απλώς η φαντασία περιορίζεται νωρίτερα και η μαγεία κρατάει λιγότερο. Αφεθείτε, λοιπόν, και εσείς οι ίδιοι στους ρυθμούς των παιδιών σας φέτος το καλοκαίρι και δώστε τους τη χαρά να σας οδηγήσουν στις πιο “φανταστικές” διακοπές που είχατε ποτέ!

Καλό Καλοκαίρι!

Με θαλασσινούς χαιρετισμούς,
Μαριλού Κούντρια
Ψυχολόγος - Παιγνιοθεραπεύτρια

Εγγραφείτε στο Newsletter

Copyright © 2018 WEME Constructs. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.